Cena dopravy od 2.75 € (Slovenská pošta) / od 3.75 € (kuriér UPS) / DOPRAVA ZDARMA od 50 €

Vanilka, pôvodom z Mexika, je známym korením. Jej používanie sa datuje do mesoamerických čias, kedy ju Mexičania z kmeňa Totonac používali v rituáloch. V súčasnosti sa pestuje na mnohých miestach, pričom Madagaskar a Indonézia sú najväčšími pestovateľmi, zodpovednými za viac ako 90 percent celosvetovej produkcie. Práve z Indonézie a susednej Papuy-Novej Guiney pochádza naša Gourmet Tahitská “Čokoládová” vanilka a Gourmet Bourbon vanilka.

Odkiaľ je?

Vanilka rastie na viniči, ktorý stúpa po stromoch alebo drevených stožiaroch. V prírode bude rásť tak vysoko ako je len možné, avšak na plantážach sa výška redukuje na miesto kde farmári dosiahnu, aby bolo možné zozbierať všetky vanilkové plody. Tento spôsob má za následok podporu kvitnutia a zvýšenie produktivity rastliny.

Kvetina vanilky je orchidea, ktorá produkuje plod, ktorý je výsledkom opelenia kvetu. Opeľovanie však nie je jednoduché, pretože rastlina má mužské i ženské orgány, ktoré sú oddelené, aby zabránili seba opeľovaniu. Prírodné opeľovanie môže vykonávať iba určitý druh včelieho pôvodu žijúceho v Mexiku. Pri pestovaní vanilky mimo územia Mexika sa rastliny musia opeľovať ručne.

Zaujímavé je, že toto umelé opeľovanie sa stále vykonáva rovnako ako v roku 1841, kedy bola metóda objavená. K opeleniu dochádza nasledujúcim spôsobom: membrána, ktorá oddeľuje samčiu a samičiu časť kvetu, je spojená pomocou bambusového výhonku. Tým dôjde k presunu peľu zo samčej časti kvetu do samičej.

Ako sa dostane k nám?

Rastliny vanilky sa množia odrezkami. Novému odrezku trvá až 18 mesiacov, aby sa vytvorili malé žltkasté orchidei. Každá kvetina kvitne len niekoľko hodín, takže naši farmári musia počas dňa rastliny starostlivo kontrolovať, aby opelili čo najviac kvetov. Niekoľko týždňov po opelení začne rásť dlhá zelená fazuľa – vanilková fazuľa. Fazuľa zostáva na vínnej réve 9 mesiacov, aby rozvinula svoju jedinečnú chuť. Keď je fazuľa zozbieraná, nemá žiadnu vôňu alebo chuť, kým nie je vysušená.

Existujú rôzne spôsoby sušenia vanilkových luskov. Aby vanilka nesfermentovala, enzymatický proces fazule musí byť najskôr zastavený použitím horúcej vody alebo ohrevom v peci. Fazuľa sa potom suší niekoľko mesiacov na slnku a následne je umiestnená do drevených škatúľ, kde „vypotí“ 80% svojej vlhkosti. Vtedy nastáva moment, keď začína vystupovať jej výrazná chuť a vanilková aróma.

Ako sami vidíte, proces spracovania vanilky je naozaj prácny a zdĺhavý. Čas od momentu opeľovania až po finálny produkt trvá viac ako rok! O to úžasnejšie naša vanilka z Papuy-Novej Guiney chutí. Jej ovocné tóny a unikátna aróma dodá nádych exotiky pri použití vanilky do ovocných pokrmov, dezertov, koláčov, smooties, pudingov, toppingov a rôznych nápojov, prípadne obohacuje aj náš chutný kokosový vanilkový cukor.