Cena dopravy od 2.75 € (Slovenská pošta) / od 3.75 € (kuriér UPS) / DOPRAVA ZDARMA od 50 €

43 výrobných krokov.

Od vysadenia palmy, cez starostlivosť o nástroje, ktoré farmári používajú, až po dokončenie výroby cukru, sa prvých 43 krokov práce na kokosovom cukre odohráva u farmára na záhrade alebo v kuchyni.

Dažďová voda, láska farmára a starostlivosť o pôdu – to sú podľa slovenského podnikateľa na Jáve tri predpoklady pre palmu, ktorá dá ten najsladší nektár. Farmári najčastejšie pestujú palmy na svojich záhradách pri dome a dodržiavajú procesy, ktoré si osvojili na úvodných tréningoch.  Ak hnojiť, tak len prírodným kompostom alebo hnojivami od zvierat. Kompostuje sa dvakrát do roka. Raz mesačne si ručne pokosia pozemok.

Keď znesie farmár nektár z palmy dolu na zem, najprv ho preoseje cez úplne jemnučké sitko, aby v ňom nezostalo nič, čo tam nemá byť. Potom postaví nektár v obrovskom woku variť na oheň. Obyčajne varí dvanásť litrov nektáru, z ktorého vyrobí desať kíl cukru. Keď sa dvanásť litrov sladkej tekutiny dostane na bod varu, odstaví ich z ohňa a dochádza k tuhnutiu. „Potom sa hmota mieša, čo je asi hodinová robota, fyzicky náročná. Je to pre farmára ako malé fitko,“.

5-krát kontrola kvality

V rámci ktorých sa vykonáva aj naša famózna 5 fázová kontrola kvality s trojitým preosievaním

1.       Kontrola čistoty nektáru 

2.       Kontrola cukru po kryštalizácii po prvom preosievaní

3.       Kontrola pred sušením po druhom preosievaní

4.       Kontrola po sušení po tretom preosievaní

5.       Kontrola každého balenia pomocou detektoru kovov

Cukor od farmárov je vyzdvihovaný našími supervízormi v daných oblastiach či dedinách. Po krištalizácii a prvom preosiatí, cukor skontrolujú a dovezú ho do výrobných jednotiek. Tu sa cukor suší a preosieva. „Sušíme kokosový cukor v sušičkách. Hodnota vlhkosti je 1 až 2 %, aby sme nepredávali vlhké produkty,“. Tu sa sladidlo kontroluje ďalšie dva razy, po druhom a treťom preosiatí. Celkovo dochádza ku kontrole kokosového cukru v jednom balení päťkrát.

Posledný raz sa kontroluje každé balenie vizuálne a pomocou detektoru kovov. „Veľa susedných (mimo našej skupiny) farmárov používa sitká, ktoré sú z kovu a keďže cezeň ide materiál, ktorý je stále vlhký, dochádza ku korodovaniu. Malé fragmenty kovu sa dostávajú do cukru. Naši farmári používajú nerezovú oceľ avšak aby sme si boli istý na 110% že produkt je bez kovov, rozhodli sme sa zainvestovať do prístroja, ktorý je schopný nájsť v obrovskom vreci desatinu mm2, úplne malú vločku kovu. Chceme zaručiť ľuďom najlepšiu kvalitu,“ .

Balenie do potravinárskych obalov  a posledný kontrolný krok prebiehajú v dedinke pod jednou z indonézskych sopiek. Keďže tam bola dobrá príjazdová cesta a pochádza odtiaľ jeden z indonézskych obchodných partnerov, postavili tu, uprostred džungle, hlavný sklad. Z neho putuje cukor ďalej do päťhviezdičkových indonézskych hotelov alebo do prístavu. 

Text: Magdaléna Vaculčiaková