Cena dopravy od 2.75 € (Slovenská pošta) / od 3.75 € (kuriér UPS) / DOPRAVA ZDARMA od 50 €

Prémiové kávové zrná z ktorých sa pripravuje naša RAW Zelená káva, prechádzajú nasledovnou sériou procesných krokov, ktoré prinášajú to najlepšiu kvalitu.

Sadenie kávovníkov

Kávovníky sú spravidla sadené zo sadeníc, ktoré sú v počiatkoch pestované v tieni, aby boli chránené od jasného slnečného svetla. Dostatočne veľké sadenice sa následne vysádzajú do vlhkej pôdy.

Zber kávových čerešní

V závislosti od odrody bude trvať približne 3 až 4 roky, kým novo-vysadené kávové stromy prinesú ovocie. Ovocie, ktoré sa nazýva kávová čerešňa, v štádiu zrelosti mení farbu zo zelenej na jasnú, tmavo červenú farbu.

Zvyčajne existuje jedna úroda ročne. Avšak v Indonézii existujú 2 zbery v jednom roku, hlavný zber (Júl) a druhotný “mini” zber (Apríl-Máj).

Zber v Indonézii prebieha spôsobom tzv. selektívneho vyberania, pri ktorom sa ručne zbierajú len kávové čerešne ktoré sú zrelé. Farmári zbierajú čerešne každých pár dní, s tým že pravidlo je vziať len tie plody, ktoré sú na vrchole zrelosti. Pretože tento druh zberu je náročný na prácu a podstatne nákladnejší, používa sa predovšetkým na zber prémiových kávových odrôd.

Pri dobrej žatve je zozbieraných v priemere približne 50kg kávových čerešní denne, z čoho vznikne cca 10kg kávových zŕn. Denný zber každého farmára je starostlivo zvážený a vyplatený. Denná úroda sa potom prepraví na spracovanie.

Spracovanie kávovej čerešne

Akonáhle je kávová čerešňa zozbieraná, spracovanie musí začať čo najrýchlejšie, aby sa predišlo poškodeniu plodu. V závislosti od polohy a miestnych zdrojov je káva spracovaná jedným z dvoch spôsobov: wet alebo dry metódou. V prípade našich kávových zŕn sa jedná práve o metódu wet pri ktorej sa odstraňuje šupka z kávovej čerešne ihneď po zbere, takže zrno ktoré sa v čerešni nachádza je sušené len s jemnou pokožkou, bez červenej šupky.

Prvým krokom je zvláčnenie šupky a následné oddeľovanie vodou. Čerešne sú oddelené pri prechode cez vodné kanály, na základe hmotnosti. Ľahké čerešne ktoré nemajú vnútri zrno dostatočne vyvinuté plávajú na vrchol, zatiaľ čo ťažšie zrelé bôby klesajú na dno. Prechádzajú  sériou otočných bubnov, ktoré ich oddeľujú podľa veľkosti. Šupka je oddelená pomocou série otočných bubnov ktoré svojou rotáciou oddelia čerešňu od šupky. Vznikne tak kávové zrno ktoré je prepravené do veľkých kvapalných fermentačných nádrží. V závislosti od kombinácie faktorov – ako je stav bôbov, podnebie a nadmorská výška – zostanú v týchto nádržiach kdekoľvek od 12 do 48 hodín na odstránenie hladkej vrstvy slizu (tzv. parenchyma). Prirodzene sa vyskytujúce enzýmy vo fermentačných nádobách spôsobia, že sa táto vrstva samovoľne rozpustí.

Po dokončení kvasenia sa zrno dôkladne opláchne a je pripravené na sušenie.

Sušenie

Zrná ktoré boli oddelené od šupky aj hladkej vrstvy (parenchyma) sú sušené na približne 11% vlhkosti, aby sa mohli správne pripraviť na skladovanie.

V tomto štádiu sú zrná obalené poslednou ochrannou vrstvou známou ako pergamenova obálka (tzv. endocarp), ktorá sa odstráni v neskoršej fázy, po sušení.

Zrná sú vysušené na slnku spôsobom, pri ktorom sa rozprestrú na sušiace stoly alebo podlahy, kde sa pravidelne otáčajú. Sušené bôby sú známe ako pergamenová káva a skladujú sa v jutových alebo sisalových vreciach, až kým nie sú pripravené na vývoz alebo ďalšie spracovanie.

Odstránenie poslednej ochrannej vrstvy

Pred prípravou našej RAW Zelenej kávy sa pergamenová káva spracováva spôsobom zvaným hulling. Rotačný stroj (tzv. Hulling machine) odstraňuje pergamenovú vrstvu (endocarp). Zostáva tak kávové zrno ktoré je postupne zbavené všetkých 3 ochranných vrstiev: šupky, parenchymy aj endocarpu.

Klasifikácia a triedenie kávových zŕn sa vykonáva podľa veľkosti a hmotnosti. Následne prichádza na rad ručná kontrola kvality, t.j. vyradenie zŕn s farebnými chybami a alebo inými nedokonalosťami.

Keďže sa jedná o TOP kvalitu, každé zrno, ktoré je neuspokojivé z dôvodu nedostatkov (neprijateľná veľkosť alebo farba, prekyslené zrno, poškodenie hmyzom, atď.), sa odstráni.

Takto vznikne prémiová odrodová káva, ktorú používame na prípravu RAW zelenej kávy Chute Indonézie.